ppt تصميم گيري اخلاقي در 25 اسلايد بسيار زيبا و قابل ويرايش آماده ارائه با اسلايدشو با فرمت ppt x و رعايت تمامي استانداردهاي زبان فارسي
مشخصات فايل
تعداد صفحات | 25 |
حجم | 3940 كيلوبايت |
فرمت فايل اصلي | ppt x |
دسته بندي | ppt |
توضيحات كامل
ppt تصميم گيري اخلاقي در 25 اسلايد بسيار زيبا و قابل ويرايش آماده ارائه با اسلايدشو با فرمت ppt x و رعايت تمامي استانداردهاي زبان فارسي
فهرست مطالب
مقدمه
تصميم اخلاقي
تصميم گيري اخلاقي
معضل اخلاقي
شدت اخلاقيات
شرايط اخلاقي
فرايند تصميم گيري اخلاقي
بخشي از متن
مقدمه
تصميم اخلاقي: تصميمي كه هم از نظر قانوني و هم اخلاقي در يك اجتماع بزرگتر قابل پذيرش باشد يا پيامدهايي كه بر رفاه همكاران اثر گذار است(مهدوي و موسوي نژاد، 1390، 43).
جونز تصميم اخلاقي را به عنوان تصميمي معرفي مي كند كه هم از نظر وجداني و هم از نظر قانوني براي بخش بزرگي از جامعه قابل قبول است. اين اصول فراتر از قانون هستند و راهنماي حل مسائل وجداني با رعايت انصاف و راه حل درست و به حق مي باشند. اخلاق به قوانين و استانداردهاي هدايتيِ مربوط به قوانين فلسفه اخلاقي توجه مي كند(اميرشاهي و همكاران، 1390، 30).
تصميم گيري اخلاقي: فرايندي كه افراد در اخلاق خود براي تعيين درستي يا نادرستي يك موضوع از آن استفاده مي كنند و در يك فرايند چهار مرحله اي اجرا مي شود و شامل: شناخت موضوع اخلاقي، قضاوت اخلاقي، قصد اخلاقي و رفتار اخلاقي اجرا مي شود.
معضل اخلاقي: وضعيتي كه دو و يا چند ارزش مهم و در عين حال متضاد هستند.
شدت اخلاقيات: دامنه اي كه يك موضوع، رويداد يا اقدام ويژگي هايي دارد كه آن را به موضوعي اخلاقي، قضاوت اخلاقي يا اقدامي اخلاقي تبديل مي كند.
شرايط اخلاقي: طرز تفكر غالب كارمندان از اينكه رفتار صحيح اخلاقي چيست و چگونه بايد با موضوعات اخلاقي رفتار كرد(مهدوي و موسوي نژاد، 1390، 43).
مفاهيمي همانند فرهنگ اخلاق سازماني و جو رفتاري در مديريت و ادبيات اخلاقي تجاري در طي دو دهۀ اخير نفوذ نموده است. اين مفاهيم از ساختارهاي كلي فرهنگ و جو سازماني استخراج شده اند و ممكن است بعنوان زير مجموعه هايي از اين ساختارهاي گسترده تر در نظر گرفته شوند. همانطور كه قبلاً بيان شد، تاثير محيط هاي سازماني بر روي فرايندهاي تصميم گيري، از مدلهاي تئوريكي تصميم گيري هاي اخلاقي در سازمانها حمايت مي كند كه اكثر آنها صراحتاً از اهميت تاثيرات سازماني مطلع هستند(شافر و سيمون، 2011، 649).
درك اهميت اخلاقيات «يك بررسي موافق از چگونگي اهميت اخلاقيات و مسئوليت هاي اجتماعي براي موفقيت شركت هايي است كه افراد در آن كار مي كنند» (سينگها پاكدي و همكاران، 1995). در مدلهاي تصميم گيري اخلاقي، مشكلات دريافت شدۀ اخلاقي، مكانيسم انگيزاننده اي هستند كه اهميت درك شده اخلاقيات در آنها، بخشي از اين فرايند است كه به موجب آن تصميم گيرندگان، طيفي از نتايج بالقوه را ارزيابي مي كنند. در مدلهاي هانت و ويتل (1986، 1993) و فرل و همكاران (1989)، اين امر تا حد زيادي با ارزيابي هاي غائي قابل شناسايي هستند (تمركز بروي نتايج اقدامات است) كه يك شخص با ارزيابي هاي خاص به علم واجبات تركيب مي شود (تمركز بر اقدامات خاص) و قبل از رسيدن به يك قضاوت اخلاقي(مارتا و همكاران، 2004، 57).
جونز (1991) بيان مي كند كه يك مدل تصميم گيري اخلاقي بايد «مشروط به مسائلي» باشد كه صراحتاً ويژگي هاي خود مسائل معنوي را در نظر مي گيرد. او به شدت معنويتي اشاره مي كند كه از شش مولفه تشكيل شده است:
1) بزرگنمايي پيامدها
2) رضايت هاي اجتماعي
3) احتمال تاثيرات
4) فوريت زماني
5) نزديكي
6) تمركز بر تاثيرات.
بزرگنمايي پيامدها بعنوان نتيجۀ مفيد/ مضر اصلي از اقدامات معنوي مورد بحث مي باشد. عواقب اجتماعي مسائل معنوي بعنوان درجۀ توافقي از بد يا خوب بودن يك گزينه تعريف شده است. احتمال تاثيرات به احتمالي بر مي گردد كه اقدام در آن صورت مي گيرد و منجر به مزايا يا معايب مورد انتظار منجر مي شود. فوريت زماني بعنوان زمان بين اقدامات كنوني و عواقب اقدامات معنوي تعريف مي شود و بالاخره، تمركز بر تاثيرات اعمال معنوي بعنوان «عملكرد معكوس» تعدادي از افراد تحت تاثير گرفته توسط اين اعمال تعريف مي شود(وايتر وهمكاران، 2006، 236).
و ...
توضيحات بيشتر و دانلود
صدور پيش فاكتور، پرداخت آنلاين و دانلود